Een blog over preken


Arm schaap?


Arm schaap met vijf poten. Arme, overbelaste, met een dreigende burn-out worstelende voorganger.

Waar staat eigenlijk geschreven dat een gemeente één man moet opzadelen met de wekelijkse preek (en het noodzakelijke studeren daarvoor), organisatie van de kerkdienst en het leiden ervan, Bijbelstudie, leiden van de bidstond, huisbezoek, zieken(huis)bezoek, jeugdwerk, stervensbegeleiding, voorzitten van diverse vergaderingen, het managen van het kerkelijk leven, het voortdurend stimuleren en motiveren van medewerkers, schrijven van stukjes voor het gemeenteblad, aansturen van de muziekgroep, houden van spreekuur, vullen van de nieuwsbrief, uitnodigen van gastpredikers, maken van roosters, voeren van pr-activiteiten, contact onderhouden met zendelingen, namens de gemeente bezoeken van recepties, bemiddelen in conflicten, plaatsnemen in enkele besturen en nog verschillende andere werkzaamheden? Dit soort eisen stelt men zelfs niet aan de zwaarbetaalde CEO van een multinational.

Waar staat eigenlijk geschreven dat een gemeente geleid moet worden door één persoon? Opvallend is dat net Nieuwe Testament altijd spreekt over leiding van een gemeente in meervoud. Nooit: de opziener, de oudste, de herder, de voorganger. Altijd: opzieners, oudsten, herders, voorgangers (voorgangers alleen in Hebreeën 13). Teams dus.

Wordt het geen tijd om dat teamleiderschap weer in ere te herstellen in onze gemeenten?
Of moet er in de kudde voor dat arme schaap met vijf poten niet gezorgd worden?

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens, het zijn de laatste dagen, Jezus zal Zijn Bruid klaarmaken. De overleden kerk wordt langzaam weer levend door kleine lichtjes van het kersverse lichaam. We beseffen te weinig dat Hij de leiding heeft, Hij bepaald wie er profetische gaven heeft of wie er herder wordt. Het is zo schrikbarend hoe weinig bijbels de kerk eigenlijk is. Veel kinderen van God verlaten de kerk ook, omdat er op veel onbegrip gestuit wordt. Ik ben onlangs de kerk uit gegaan omdat ik niet langer kon leven met het dogma van de drieeenheid. God zelf wil ons wijsheid geven en Zijn Woord aan ons uitleggen, als we dit overlaten aan één persoon, het schaap met de vijf poten, die dus per definitie niet alles weet, dan lijdt de hele gemeente, ook de mensen die achterin zitten worden niet gestimuleerd hun geestesgaven te verkennen en te ontwikkelen, we moeten streven naar de beste gaven. Als we zeggen God wij weten nog niet veel, en ik snap dit niet, wil U het ons duidelijk maken, klinkt het al veel beter dan, eeh de pastoor zegt dit, we moeten zaken durven loslaten, vastgeroeste patronen, ingesleten paden verlaten, God's woord moet ons geopenbaard worden, maar we moeten wel oren hebben, zie openbaringen 1

    BeantwoordenVerwijderen