Een blog over preken


Wat is de vraag?

Jonathan Edwards: "Asking questions is the key to understanding."
Is het je weleens opgevallen hoe vaak Jezus een vraag stelt?
  • Mattheüs 6:28  En wat zijt gij bezorgd over kleding? Let op de leliën des velds, hoe zij groeien: (6-29a) zij arbeiden niet en spinnen niet;
  • Mattheüs 14:31  Terstond stak Jezus hem de hand toe en greep hem en zeide tot hem: Kleingelovige, waarom zijt gij gaan twijfelen?
  • Mattheüs 18:12  (HSV) Wat denkt u: als iemand honderd schapen heeft, en een daarvan afgedwaald is, zal hij niet de negenennegentig andere achterlaten en in de bergen het afgedwaalde gaan zoeken?
Ik heb het nog nooit nageteld, maar las eens dat Jezus in de evangeliën zeker honderd vragen stelt.
Waarom?
Zou het kunnen zijn dat een goede vraag tot nadenken aanzet? De leerpsychologie heeft het geheim van de vraag eeuwen later opnieuw ontdekt: de vraag is de startmotor van het denken. 
Het kan geen kwaad om aan het begin van de preekvoorbereiding heel veel vragen te stellen. Jonathan Edward zei: "Asking questions is the key to understanding." 

Kies daarna de centrale vraag, die de tekst oproept. Eigenlijk is ieder artikel, ieder boek en iedere spreekbeurt een antwoord op een vraag. Dit zou een goede leidraad zijn bij het voorbereiden van een preek. Wat is de vraag die je aan de orde stelt? Begin je preek ermee. Betrek je toehoorders bij het 'probleem'. Laat ze meedenken. Neem ze daarna mee in de spannende zoektocht op weg naar het antwoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten