Een blog over preken


Vermijden van presentatiefouten?

Een prediker die nadenkt over presentatie loopt een bepaald gevaar: hij kan zich zo verliezen in zijn optreden, dat hij een soort acteur wordt. Dat is kwalijk. Een preek is geen opvoering of kunststukje; het gaat om de inhoud:  de boodschap. 

Ga 1:10  Tracht ik thans mensen te winnen, of God? Of zoek ik mensen te behagen? Indien ik nog mensen trachtte te behagen, zou ik geen dienstknecht van Christus zijn.

De toehoorder staat op gespannen voet met het doel van de preek. Als zondaars zich tijdens een prediking over zonde buitengewoon amuseren en zich na afloop uitermate tevreden richting de uitgang reppen, is er iets niet helemaal goed gegaan. Prediking is niet bedoeld om mensen een aangenaam uur te bezorgen. Prediking mag nooit amusement zijn! Christus staat centraal.

Toch is presentatie belangrijk:  presentatiefouten kunnen schade doen aan de boodschap. Een prediker die voor zijn toehoorders verschijnt met versleten spijkerbroek en een ongestreken ruitjesoverhemd (of nog erger: een kreukelig, verwassen T-shirt!), loopt ernstige risico's niet serieus genomen te worden. Zijn kleding geeft onmiddellijk de indruk van onverschilligheid. Een vertegenwoordiger van een groot bedrijf zul je geen persconferentie zien geven in bermudashorts en een hawaïhemd. Niets ten nadele van deze kledingstukken, maar ze passen gewoon niet bij zijn functie. Ze communiceren de boodschap: 't Maakt allemaal niets uit.

Ze benadelen de boodschap.
Het evangelie maakt juist wel iets uit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten