Een blog over preken


Onderricht?


Colossenzen 1:28  Hem verkondigen wij, wanneer wij ieder mens terechtwijzen en ieder mens onderrichten in alle wijsheid, om ieder mens in Christus volmaakt te doen zijn.

In het verkondigen zit een waarschuwende kant (terechtwijzen), maar ook een onderrichtende kant. Onderrichten is het tegenovergestelde van terechtwijzen. Terechtwijzen is waarschuwen. Onderrichten is gericht op het positieve. Beide zijn onmisbare ingrediƫnten van de prediking.

Die twee elementen moeten dus altijd in een preek zitten. Onderrichten en terechtwijzen horen bij elkaar, in beide hoort Christus verkondigd te worden.

Het leren, het onderwijzen, is altijd een essentieel onderdeel van het evangelie. Het is een vrijwel ononderbroken taak van Jezus geweest:


Johannes 18:20  Ik heb voortdurend in de synagoge geleerd en in de tempel, waar al de Joden bijeenkomen, en in het verborgen heb Ik niets gesproken.
Als Paulus in Rome is aangekomen, zien we hem bezig
‘predikende het Koninkrijk Gods, en onderricht gevende aangaande de Here Jezus Christus met alle vrijmoedigheid, zonder enige belemmering’ (hand 28: 31).

1 opmerking: